Column van Schetsboek Striptekeningen: “Stripfestival Breda bij Reboot Comics”

15 november 2022

Reboot Comics Breda

Op het Stripfestival in Breda was het goed om even langs te gaan bij de stand van Reboot Comics. Daar vind je de goedlachse Leon Verhoeven, die zijn entree maakte in de stripwereld door het Stripkookboek waarin hij veel Nederlandse striptekenaars zo ver kreeg om illustraties bij zijn recepten te tekenen. Na het succesvolle Stripkookboek heeft hij een uitgeverij opgezet dat als bedoeling heeft om zeldzame strips die nooit in album zijn verschenen, te verbeteren en uit te geven. Zo heeft hij onder andere het spannende oorlogsalbum van de Vlucht van Condor (getekend door Anco Dijkman op scenario van Jacques Post) en twee spannende detectiveverhalen van Nicky Saxx (getekend door (de helaas overleden) Minck Oosterveer op scenario van Willem Ritstier) verbeterd, ingekleurd, opnieuw geletterd en uitgegeven. Maar daarnaast is hij ook een nieuwe serie gestart over superhelden. Daar heeft hij gerenommeerde stripauteurs voor weten aan te trekken zoals Romano Molenaar, Irene Berbee, Johan Neefjes en Ralf van der Hoeven. En als je van vampieren en legendes houdt, kan je je onderdompelen in het album van ‘de Onsterfelijken’ van de Servische striptekenaar Dejan Nenadov (op scenario van Marko Stojanovic). Er was dus een heel pallet aan nieuwe stripboeken en tekenaars aanwezig bij de stand waar Leon en Dennis zorgden voor gezelligheid en dat zowel de tekenaars als de stripfans zich thuis voelden.

Reboot Comics in Breda

Een speciale gast op de stand was Rutger Gret, ook bekend als de Nederlandse Lucky Luke. Je kon hem dan ook weer verkleed vinden als zijn held. Hij was niet alleen gekleed als een stripheld, maar tekent zelf ook gags met zichzelf in de hoofdrol. Dat was zo bijzonder dat BNN/VARA er onlangs een documentaire over uitzond. Ik kende hem van de lancering van het Stripkookboek een aantal jaren geleden waarin hij een klein tekeningetje op het schutblad zette. Hij vertelde me dat dit de eerste keer was dat hij voor iemand een tekeningetje in een boek zette, en eigenlijk een beetje de geboorte was van zijn nieuwe roeping als striptekenaar. Daarna werd hij afgeleid doordat een oudere vrouw graag een foto van hem wilde maken en zei dat ze hem op tv had gezien. Natuurlijk kocht ze daarna ook zijn boek waar hij welwillend signeerde.

Verderop ontmoette ik Willem Ritstier. Hij vertelde vol enthousiasme over verhalen waar hij aan bezig was en ook dat we zeker meer van hem zullen horen van bik Reboot Comics. Tenslotte was er de mogelijkheid om andere tekenaars van de nieuwste stripalbums van Reboot Comics te ontmoeten en je boeken te laten voorzien van een tekening. En als ze niet op hun plaats zaten, dan zorgde Leon er wel voor dat je toch later een gesigneerd album kreeg.

Reboot Comics in Breda

Ik zal Leon en zijn uitgeverij zeker in de gaten houden. Het is indrukwekkend hoe hij in korte tijd een succesvolle uitgeverij heeft opgezet, verschillende albums al gereboot heeft en bekende stripauteurs heeft aangetrokken voor nieuwe projecten. De tekeningen die de auteurs in mijn schetsboek hebben gezet, zal ik bespreken op mijn facebook Schetsboek Striptekeningen en recensies van die albums zullen hun weg vinden in mijn facebookgroep Stem van de Stripfan.